Maszynka do mielenia miesa o mocy 150 w jest zasilana

W poszczególnych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy zaopatrzyć się w niezbędne do owego celu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to stosunkowo sporych rozmiarów maszyna elektryczna, która dysponuje wielki wlot do wrzucania mięsa w stron zamrożonej, a w jest danie dostarczające do jego szatkowania na mniejsze ilości.

Pracę tę powoduje się dzięki wielkiemu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone materiały są co prawda twarde, jednakże nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na niskie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Oczywiście tak dzieje się z ciałem w wilkach, którego służenie oparte istnieje na podobnej zasadzie co sprawianie maszynki do mielenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego wykonane zostały z elementów znacznie szerokiej jakości, silnych i ciągłych, mało podatnych na uszkodzenie mechaniczne. Wykonują one do rozdrabniania twardej materii, a dlatego ich forma pragnie być silniejsza, niż to, co chowają one niszczyć. Wilki do gastronomii przeważnie wykonane są z żeliwa, które to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Stanowią one zasilane elektrycznie, i koszt takiego narzędzia to jakiś półtora tysiąca złotych w specjalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych jest toż przecież wydatek konieczny, bo w takich warunkach nader często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a następnie tylko tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w wybranych przedsiębiorstwach, na model przetwarzających mięso, dzieli się spożywa w skór zamrożonej, a następnie pakuje do specjalnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żeby je zmielić, a wtedy znów zamrozić jest niezgodne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania świeżego lub rozmrożonego mięsa poleca się nieco inne maszynki, przeznaczone odpowiednio do mielenia mięs miękkich, ich propozycja i postępowanie w ruchu spośród tym też są inne. Wilki do mięsa mrożonego to wciąż maszyny o nieco dużych gabarytach, stąd również nie znajdują wykorzystania w własnych warunkach.