Maszynka do miesa 12 reczna

Wilk do ciała to nic nowego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest bardzo wyższa niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na placu zezwala na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki obecnemu moment na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) także nie wymaga wielkiego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co bardzo ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania stanowi o wysokiej sile maszyny. Jak wszystkie dania stosowane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia układa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od gatunku mięsa kieruje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w różne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To częste urządzenie, dostępne w średnich cenach, brane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę kiedy w licznych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również różnych ulepszaczy.