Produkcja czekolady na swiecie

Czekolada jest samym z najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, daje się ją w wielu wersjach. W niemal każdym sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy i mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym czasem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w wniosku tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności z tegoż jaki materiał chce się uzyskać. Miazga jest mielona wysoko w ciągu automatycznym. Po wejściu tych procesów trzyma ona formę sypką, którą nazywa się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do pracy czekolady potrzebne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania podejmują się także na ciepło kiedy i na mokro. Proces konszowania na sucho jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji dokonuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.